Inculpații D.M. și N.E. au fost condamnați de Tribunalul din Austria la pedeapsa închisorii de 7 ani pentru săvârșirea infracțiunii de furt grav, comis în mod profesionist, prin efracție și în cadrul unei organizații profesionale, conform Codului penal austriac.
Prin Sentința penală a Curții de apel București a fost recunoscută hotărârea penală austriacă și dispusă transferarea lor într-un penitenciar din România în vederea continuării executării pedepsei.
În cadrul controlului compatibilității cu legislația română Curtea de apel București a stabilit corespondența incriminării faptelor săvârșite în Austria în dispozițiile art. 208 alin. 1 și art. 209 alin. 1 lit. a), g), i) Codul penal român anterior.
Cabinetul nostru a solicitat în instanță ca noua încadrare juridică a faptei pentru care inculpații au fost condamnați, prin efectul recunoașterii hotărârii penale austriece, după intrarea în vigoare a Noului Cod penal, să fie cea prevăzută de art. 228 alin. 1 și art. 229 alin. 1 lit. b) și d) Noul Cod Penal, astfel încât maximul special al legii noi este de 5 ani, deci inferior pedepsei aplicate, de 7 ani.
Conform dispoz. art. 6 alin 1 Noul Cod Penal, sancţiunea aplicată prin efectul legii vechi, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.
Astfel, aplicarea legii penale mai favorabile este obligatorie, impunându-se reducerea pedepsei aplicate de la 7 ani la 5 ani.
Cererea a fost admisă, inculpații fiind, la scurt timp, eliberați condiționat din executarea pedepselor astfel micșorate de către Cabinetul nostru.